Welkom Gastenboek Öreg Tanya

Dank voor uw bezoek: Laat een bericht hier achter en voeg fotos toe, als u die heeft..

4. sep, 2011

Wim Reedijk

Ons geheimpje in Ladánybene

Goed dat wij bij ons eerste bezoek aan Hongarije in de tanya van Nic de Groot terecht kwamen. Misschien waren we anders ook nog wel verliefd op Hongarije geworden, maar nu was het binnen één week raak. Terwijl we de eerste dag best nog wat onwennig de grens over kwamen, helemaal niets begrepen van het abracadabra op de borden en bijna rechtsomkeert maakten toen we de kuilenweg van Lajosmizse naar Ladánybene voor ons zagen, zaten onze meiden diezelfde middag al op de bok van de tweespan, terwijl wij genoten van onze eerste Pálinka. We smolten onmiddellijk.

Wat een heerlijk plekje. Paarden voor de deur, omringd door acacia’s, uitzicht op een echte hongaarse waterput, de abrikozen die uitdagend hangen te wachten tot je ze opeet, of in de emmer voor de Pálinka (Barak) doet, Nic die af en toe een gezellig babbeltje komt maken. Soms komt er een wolbaal op je afstuiven die bij goed kijken lieve oogjes blijkt te hebben en gewoon een soort rastahond is.

Nic en buurman Petèr laten zich na een heerlijke tocht met de tweespan over de poesta graag uitnodigen voor de barbecue. En dan komen de verhalen pas echt los. Zorg wel dat alles voor vertrek een beetje klaar staat, want na de diverse kroegen die je onderweg aandoet moet je geen ingewikkelde culinaire acties meer uitvoeren.

Zeker voor de beginnende Hongarije-bezoeker is dit echt een aanrader. Nic kan je, zonder zich op te dringen, veel vertellen over het land, de mensen en de cultuur. Hij weet de leuke plekjes in de buurt, zoals de fantastische paardenshow op Varga Tanya, de manege van Dora in Lajosmizse vanwaar je (in ons geval onze meiden) prachtige rijtochten over de poesta kunt maken en de leukste Csárda, waar je met een zigeunerstrijkje aan je tafel prima kunt eten.

Inmiddels vinden we onszelf ervaren Hongarije-gangers en zijn we ook al twee keer naar het schitterende Transsylvanie en nog verder geweest. Maar als het even kan maken we nog steeds graag een tussenstop in dit kleine paradijsje op de poesta. Ons enige dilemma is of we dit nou ook aan anderen moeten doorvertellen….. of het helemaal voor onszelf houden. Als u belooft het niet verder te vertellen mag u dit lezen!

Wim Reedijk, Madeleine de Kemp, Nina en Pleuni
Hilversum, 3 september 2011

15. jan, 2011

Marion Bakkum

We zijn al weer twee weken thuis maar nog steeds in de wolken van onze vakantie in het huisje Öreg Tanya van Nic de Groot.
Het huisje stond op een prachtig boerenterrein, zo ongeveer een uur rijden van Budapest. De uitgestrekte velden, de natuur viel ons meteen op. We hadden al snel het gevoel terug te gaan in de tijd.
We werden hartelijk ontvangen door eigenaar Nice de Groot en waren zeer onder de indruk van het omvangrijke terrein. Blij verrast waren we ook over het huisje (Tanya) Het vakantiegevoel was direct voelbaar.
Omdat Nic iemand is die goed geïntegreerd is in dat gebied van Hongarije, wist hij de juiste tips te geven; welke Paardenshow kun je het beste kijken, - waar kun je paardrijles krijgen of een buitenrit maken. Juist die dingen waar je als niet Hongaars sprekende toerist nooit terecht zou komen. Kortom, wil je iets leuks ondernemen, vraag het aan Nic en hij voorziet je van de beste adviezen.
Het huisje was te gek, even back to basic. We hebben genoten van het koken op het oude fornuis. Het fornuis waar je de houtblokken in moet doen, om het warm te laten worden. Er was wel een gasstelletje aanwezig, maar als we dan toch lekker back to basic gingen,- dan maar lekker vuurtje stoken. Dat geldt ook voor de antieke houtkachel. Het was niet koud, maar we brachten extra sfeer in het prachtig ingerichte Er stonden twee paarden bij de deur; Barson en Hainal. Mijn dochtertje Shimene mocht de 27 jarige Hainal verzorgen. Een walhalla voor een echt paardenmeisje, waar je dan ook de hele dag geen kind meer aan hebt. Niet allen het kind overigens, wij volwassenen hebben enorm genoten van de paarden. Ook volwassenen blijven kinderen!
Om maar even in de paardentermen te blijven; Voor niet luxepaarden een enorme aanrader om heen te gaan. Vooral als je van een beetje avontuur en vooral de natuur houdt! Het was een combinatie van primitief en een tikkeltje luxe. Luxe in de zin van een heerlijk warme douche, een goed gekoelde koelkast en zelfs een afwasmachine.
We hebben ook enorm genoten van onze rit op de paardenkoets. Nic en zijn buurman Peter hebben onze mooie plekken in die buurt laten zien. Het was een sfeervolle rit door de zandpaden, de primitieve dorpen, het Hongaarse biertje in de plaatselijke kroeg en natuurlijk als klap op de vuurpijl; het enorm sterke typisch Hongaarse drankje!
We hebben een heerlijk avontuurlijke vakantie gehad in het prachtige Hongarije,
Nic is goed voor zijn gasten en wij willen hem daarom ook enorm bedanken voor zijn gastvrijheid. Marion, Shimene en Shimene (Bakkum/Voit)

© Marion Bakkum